Міські педагогічні читання «Постаті з вирію: роль видатних особистостей у формуванні компетентностей учнів»

18.10.2018 року у гімназії відбулися міські педагогічні читання «Постаті з вирію: роль видатних особистостей у формуванні компетентностей учнів» для вчителів різних фахів закладів загальної середньої освіти міста. На заході були присутні начальник управління освіти Лакиш О.О., завідувач міського методичного кабінету Хвіщук О.В. та методисти.

Розпочала роботу методист міського методичного кабінету Нестерук Л.Р., зазначивши, що митці, про яких говоритиметься на заході, ювіляри 2018 року, забуті, не знані, не досліджувані, проте важливі своїми здобутками для сучасної держави, зокрема для учнівської молоді, адже наявність подібних сторінок історії показують велич і неповторність, а головне силу української еліти. Їхні долі, громадянська позиція, діяльність, життєвий подвиг можуть слугувати прикладом для виконання завдань, які покладаються сьогодні на учителя, – формування компетентностей учнів.

Першою виступила директор гімназії Шиян Л.В., заінтригувавши присутніх розповіддю про Василя Стуса, 80-річчя з дня народження якого відзначалося 6 січня. Педагог розкрила трагізм його долі і в той же час велич життєвого подвигу, зазначивши, що сьогодні про поета мало хто з українців знає.

Продовжила роботу учитель історії ЗОШ №3 Крисюк А.О., запропонувавши присутнім прослухати цікаву інформацію про Миколу Хвильового. 13 грудня буде 125-річчя з дня народження цього письменника і громадського діяча. Учитель намагалася розкити постать митця як романтика революції, плани і надії якого так і не здійснилися.

Цікавою і захоплюючою виявилася розповідь учителя математики ЗОШ №7 Венгрин Н.Ф. про Георгія Вороного, українського математика, якого росіяни присвоюють собі. У квітні ми відзначали його 150 річницю з дня народження. Геній Георгія Вороного на століття пережив його самого, і зараз наукові відкриття вченого дуже актуальні в усьому світі, їх використовують у багатьох галузях, тому ці досягнення можуть бути дуже цікавими для використання педагогами на уроках.

Учитель зарубіжної літератури гімназії Комісарчук В.В. презентувала життєвий і творчий шлях Григорія Кочура, перекладача, який мало відомий в нашій державі, бо радянська влада «нагородила» його 10 роками таборів і статусом невиїзного дисидента. У листопаді ми відзначатимемо 110 років від дня народження цього дослідника, який був українцем і «шукав своє у труді чужім».

Відкрила для земляків закарпатського художника, який значну частину життя провів у Луцьку, Карела Якубека учитель образотворчого мистецтва ЗОШ №3 Мельничук Г.А. Цього року 10 грудня виповниться 95 років із дня його народження, 10 – із дня смерті. Педагог розповіла про досягнення заслуженого художника України, людини, яка у своїх роботах була вільною, орієнтуючись на традиції Європи, і запропонувала присутнім віртуальну екскурсію його картинною галереєю.

Завершила роботу заступник директора НВК Костянець І.В., представивши усім велич таланту та красу голосу легендарної співачки Квітки Цісик, яка відкрила українську музику світові, і 65-річчя від дня народження якої ми відзначали цієї весни.

У підсумку педагогічних читань Нестерук Л.Р. зазначила, що Україна має багато митців, ювілеї яких ми відзначаємо цьогоріч, проте варто було зосередити увагу хоча б на деяких особистостях, котрі своїми діями сприяли свободі й розвитку України і заслуговують на те, щоб бути взірцями для майбутнього покоління.

Кiлькiсть переглядiв: 356

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.